Grote Kerk Steenwijk

voor kunst, cultuur & educatie

PASSIE VOOR BACH CAFÉ ZIMMERMAN 3 maart 2024

PASSIE VOOR BACH CAFÉ ZIMMERMAN 3 maart 2024

PASSIE VOOR BACH –
Café Zimmerman is het derde concert in de serie over het meesterschap van Bach. In 1729 kreeg Bach de leiding over het Collegium Musicum van Leipzig, een instrumentaal ensemble bestaande uit studenten van de universiteit, zeer goede amateurs en zijn oudste zoons. Iedere woensdag traden de musici op in het populaire koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse. Er klonken dan werken van populaire componisten uit binnen- en buitenland en natuurlijk ook muziek van Bach zélf. Het honorarium vormde een broodnodige aanvulling op het bescheiden salaris dat hij kreeg voor zijn werk in de kerk. Of de kerkenraad erg gelukkig was met de optredens van de heer Bach in het koffiehuis valt overigens te bezien. In de achterkamertjes werd gegokt en regelmatig signaleerde men er prostituees op zoek naar klanten.
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagmiddag in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Ensemble Himmelsburg

Pieter Dirksen, muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs, solo-viool

J.S. Bach: Sinfonia in D, BWV 42/1
J.S. Bach: Concerto voor viool in E, BWV 1042,
J.S. Bach: Concerto voor klavecimbel in d, BWV 1059R
J.S. Bach: Ouverture (Suite) in D, BWV 1069R

Kaarten te bestellen op de site van de Meenthe Steenwijk

Toevoegen aan agenda