Grote Kerk Steenwijk

voor kunst, cultuur & educatie

Intieme Mahler 5 Van duisternis naar licht 25 november 2023

Intieme Mahler 5 Van duisternis naar licht 25 november 2023

Gustav Mahler’s wereldberoemde vijfde symfonie zoals die nog nooit geklonken heeft! In een nieuw arrangement van dirigent Tjeerd Barkmeijer uitgevoerd  door het Kamerorkest van het Noorden. Nu te beleven in een intieme setting, dicht op de huid van de musici en de muziek zelf.

Mahler stort zijn hart uit in deze 5e symfonie. In het eerste deel zet hij direct de toon met een tragisch klinkende solotrompet, alsof het (nood)lot voor de deur staat. Marsachtige passages lijken de onafwendbaarheid van het leven uit te drukken, afgewisseld met zachte, bespiegelende gedeeltes.
Het stormachtige tweede deel exploreert met veel tumult een angstig innerlijk conflict, waarna een opgewekte hoornsolo een keerpunt inluidt, gevolgd door dansachtige gedeelten die dan weer vrolijk, dan weer moeilijker te duiden zijn. In het wereldberoemde vierde deel ‘Adagietto’ komt de liefde Mahler (en ons) verlossen.
Met veel gevoel, maar zonder opsmuk, verkennen we de intense warmte en spanning, maar ook moeilijke vragen en twijfels die werkelijke liefde oproept. Het machtige vijfde deel viert tenslotte de overwinning van liefde en licht op het donker, als vuurwerk in het universum.

zaterdag 25 november 20.15 uur
Grote Kerk, Steenwijk
Kamerorkest van het Noorden o.l.v. Tjeerd Barkmeijer

Entree: € 22,50 (standaard) / € 15,- (t.m. 29 jaar)

Voorverkoop, klik op de link: kaarten bestellen

Toevoegen aan agenda