Grote Kerk Steenwijk

Nieuws

Najaarsconcert Christelijke Oratoriumvereniging Steenwijk en Omstreken

2 december 2023, Grote Kerk, Steenwijk

Een afgeladen Grote Kerk genoot op 2 december van het najaarsconcert van het COV. Het 78-koppig koor, het barokorkest La Sorpresa en de solisten onder leiding van dirigent Rob Meijer zetten een prachtige uitvoering neer van J.S. Bach’s Magnificat en Cantates 1, 5 en 6 uit het Weihnachts-Oratorium.

Koor en orkest gaven onmiddellijk hun visitekaartje af in het Magnificat, de lofzang van Maria, die begint met een dansende orkestpartij, en koorstemmen die elkaar in fuga’s achtervolgen, terwijl de blazers erdoor heen weven. Ook de solisten – de stralende sopraan Evelien Ziegler, die zowel de aria voor 2e sopraan (Et exsultavit) als die voor de 1e sopraan (Quia respexit) voor haar rekening nam, de heldere tenor Peter Vos, de imposante bas Frans Fiselier en de warme alt Marie Ann Jacobs – waren een genot om naar te luisteren. Koorsopraan Willeke Jansen zong met verve de 2e sopraanpartij in het terzet voor twee sopranen en alt (Suscepit Israel). Het Magnificat eindigt met een jubelend koorstuk (Gloria Patri et Filio), waarbij het ‘Gloria’ als een rivierstroom door het koor loopt. Het stond als een huis.

In de prachtige akoestiek van de Grote Kerk komt de mooie koorklank van het COV uitstekend tot zijn recht. Ook in het Weihnachts-Oratorium kwam dit goed tot uiting, zowel in de meer gedragen stukken (bijvoorbeeld ‘Ach mein herzlieben Jesulein’ en het slotkoraal ‘Nu seid ihr wohl gerochen’), als in de meer dansante polyfone stukken. Het openingskoor van Cantate 6 (Herr, wenn die stolzen Feinden schnauben) was hierbij een hoogtepunt, met de fuga van het koor, met steeds weer nieuwe inzetten, en de trompet erdoorheen met razendsnelle loopjes. De solisten schitterden met – om er maar iets uit te lichten – een overtuigende Evangelist, het verheugde ‘Bereite dich Zion’ van de alt, een virtuoze bas in ‘Großer Herr, o starker König’, de opgewekt sopraanaria ‘Nur ein Wink von seinen Händen’, en het beeldschone terzet voor sopraan, alt en tenor ‘Ach, wenn wir die Zeit erscheinen’, met daarin een dansende vioolsolo. Het orkest La Sorpresa, met zijn historische instrumenten, speelde prachtig, met glansrollen voor de blazers en een solide basis van het orgel en de cello.

Bach en de Grote Kerk, dat blijkt maar weer, is een goed huwelijk. In de serie Passie voor Bach kunt u daar nog meer van genieten.

Manon van der Laaken