Grote Kerk Steenwijk

Nieuws

Concert Cantica Sacra 20 april 2024

Moderne, goed in het gehoor liggende koormuziek van voornamelijk Britse en Amerikaanse componisten – dat is onder de bezielende leiding van Claartje van Dokkum wel het handelsmerk geworden van het Steenwijker koor Cantica Sacra.

En ook bij het concert van 20 april 2024 werd het publiek in de Grote Kerk weer bediend met boeiende koorstukken.

Het zijn geen eenvoudig te zingen stukken die op het programma staan, met vaak lastig te pakken sprongen en dissonanten, maar het koor zet ze zuiver en met veel overtuiging en enthousiasme neer.

Naast een aantal gewijde gezangen, zoals Missa Festiva van John Leavitt, I’ll make music van Karl Jenkins en Lugsana van de Let Rihards Dubra, wordt een groot deel van het concert ingeruimd voor het monumentale werk Five days that changed the world van de Britse componist Bob Chilcott. In vijf delen zet Chilcott met zijn tekstdichter Charles Bennett in een indrukwekkend muzikaal portret een aantal belangrijke ontwikkelingen in de moderne geschiedenis neer.

Elke dag heeft zijn totaal eigen sfeer, waarbij in het opgewekte eerste stuk, de uitvinding van de boekdrukkunst , vooral het staccato gezongen “The quick brown fox jumps over the lazy dog” opvalt. De afschaffing van de slavernij wordt beschreven in een langzaam, lyrisch stuk. De eerste gemotoriseerde vlucht is bijna triomfantelijk te noemen en de ontdekking van penicilline klinkt ingetogen – geen triomf, maar verbaasd en blij over het gelukkig toeval van de ontdekking.
Het laatste stuk, de eerste mens in de ruimte, hoog en ijl, heeft een heerlijk esoterisch karakter. Het koor slaagt er uitstekend in de verschillende sferen tot uitdrukking te brengen.

Jan de Roos (piano) en Karl Veen (saxofoon) waren zowel in de begeleiding als bij hun solo’s uitstekend.
In december staan Missa Criolla en Navidad Nuestra van Ramirez op het programma van Cantica Sacra. We kijken ernaar uit.

Manon van der Laaken